Kerron tässä kirjoituksessani siitä, kuinka voit itse ottaa vastuuta omasta onnellisuudestasi. Ympärillämme on kaiken aikaa auttajia myös henkimaailmasta, jotka toivovat meidän pääsevän tällä polulla eteenpäin kohti henkistä kasvua ja rakkaudellista olotilaa. Keskitymme ensin kuitenkin omiin käsillä oleviin vaihtoehtoihimme, sillä voimme päästää Pyhän Hengen valoa sisimpäämme vain niihin kohtiin, joita olemme nöyryydellä itse jo työstäneet. 

Oma energiasi on pitkälti riippuvainen siitä, kuinka onnistuneesti olet tutkinut sisintäsi. Joillakin ihmisillä energia on perinnöllisistä syistä korkeampi kuin toisilla, mutta positiivisuuden tasoon vaikuttaa yksilötasolla myös olennaisesti se, kuinka reagoimme eri tilanteissa. Pelko- ja stressipainotteisessa yhteiskunnassa meno on hektistä. Tunteita tulee ja menee, eikä niille valitettavasti anneta aikaa nousta pintaan. Tunteet aiheuttavat kehossa tuntemuksia, joiden mukaan reagoimme. Nämä toimintamallit voivat olla myös rikkovia ja satuttavia, mutta ei hätää – niiden kehittäminen on mahdollista. 

Olemme pitkään olettaneet, että tunne-elämämme rakentaa sen ketä olemme. Kun esimerkiksi itse olin voimakkaan pelon tunteen vallassa, ajattelin automaattisesti olevani ”voimaton ja puolustuskyvytön uhri”. Asia ei itse asiassa olekaan niin. Kehomme ja mielemme on uskomaton paketti, ja meillä on kyky ohjata tätä kokonaisuutta ajatusten voimalla. Voimme muuttaa aivojamme sisältäpäin ja näin muokata omaa olevaisuuttamme ja suhtautumiskykyämme. 

Aivoja voi muuttaa muuttamalla omaa ajatteluaan. Tätä kutsutaan neuroplastisuudeksi ja sillä on oma tutkimusalansa. Erityisesti etuotsalohkon kuori vaikuttaa onnellisuuden kokemuksiin. Onnellisuus voidaan nähdä tuloksena, jota voi harjoitella. Rutiinien muuttaminen kohti positiivisempaa tasoa on osa tätä projektia. Onnellisimpia olemme silloin, kun toteutamme korkeimpia arvojamme. 

Tapojen muutos 

Mieti päivärytmiäsi. Pohdi, ovatko rutinoituneet tapasi elää kehittäviä, vai ovatko ne kenties lannistavia? Mikäli tunnistat uuvuttavan rutiinin, yksinkertaisesti ota askel eteenpäin ja muuta sitä. Kehitä sen tilalle uusi, kannustava ja itseäsi voimaannuttava tapa toimia. Tällainen valinnan mahdollisuus on edessäsi joka päivä. Itse lopulta valitsin olla pelkäämättä, koska se tie ei johtanut mihinkään. Olisin voinut elää jokaisen loppuelämäni päivän kammoksuen henkimaailman asioita, mutta olisiko se muuttanut sitä todellisuutta erilaiseksi? Olisiko se poistanut demonien koko olemassaolon? Ei se olisi. Pelko olisi vain vaikuttanut minuun itseeni pikkuhiljaa sisältä syöden ja voimavaroja kuluttaen. Lopulta se olisi toki myös vaikuttanut läheisiin ihmissuhteisiini, koska siitä itsesäälissä rypevästä uhrista olisi tullut osa kokemaani identiteettiä. 

Jokaisella meistä on elämässään asioita, joiden haluaisi muuttuvan. Joskus kyse on ajatusmalleista, työpaikasta, joskus parisuhteesta tai ruokavaliosta. Usein meillä on tapana piiloutua monien tekosyiden taakse, joilla selitämme itselle miksi muutos ei juuri nyt ole ajankohtainen. Työpaikan osalta viitataan yleensä rahaan ja nykyisen elintason säilyttämiseen. Parisuhteen lopettamista estää mielessämme oleva ajatus perheen ihannekuvasta ja pelko yksinäisyyden kokemuksesta. Ruokavalion tai muiden nautintoaineiden käyttämisen muuttaminen taas on kiinni pitkälti rutiineista ja oman kehon kuuntelemisesta. 

Mikäli Luoja haluaa sinulta henkistä kasvua, eteesi asetetaan vastoinkäymisiä. Elämäntilanteesi voi yllättäen muuttua, ja on itsestäsi kiinni hyväksytkö nuo käänteet ja näet tuon ongelmallisen hetken kasvun paikkana. Voit myös itse muuttaa haitallisia tapojasi yksi kerrallaan. Kaikkea ei tarvitse suorittaa heti. Mikäli pyrimme kohti onnellisuutta, kannattaa kuitenkin varoa asettamasta toiveitamme ulkopuolisten odotusten mukaisiksi. Haluammeko laihtua oman terveytemme vuoksi, vai tuijotammeko muotikuvia, omien sieltä tulevia tekaistuja tavoitteita? Onko tavoite todella oleellinen onnellisuutesi saavuttamiseksi? 

On hyvä muistaa myös se, että me ihmiset emme voi ennalta tietää mikä tekee meidät onnellisiksi. Tämä siis silloin, jos emme ole koskaan tuota haavekuvaa vielä tässä elämässä kokeneet. Voimme olettaa olevamme onnellisia silloin, kun saamme asua velattomassa suuressa talossa, pankkitilin saldon näyttäessä reilusti plussaa. Usein kuitenkin nälkä ja stressi kasvaa syödessä. Kun keräät omaisuutta, alat väistämättä pohtimaan sijoittamista, vakuuttamista ja lisäksi pelkäät menettäväsi vaivalla hankittuja omistuksiasi. Tällöin siis negatiiviset tunteet kasvavat varallisuuden myötä. Olisitko sitten lopulta yhtään sen onnellisempi? Veikkaisin, että et ainakaan niin onnellinen kuin köyhempänä kuvittelit.

Jälleen pääsemme rehellisyyteen ja oman itsensä hyväksymiseen. Täytyy ymmärtää, ettei kukaan muu ole vastuussa oman elämäsi laadusta kuin sinä. Et voi syyttää lähellä olevia ihmisiä, perhettä, työpaikkaa tai muuta tahoa elämäsi ilmapiirin huonosta laadusta. Pahin kompastuskivi on yrittää muuttaa muita ihmisiä haluamaasi suuntaan. Se ei ole mahdollista, eikä kasvattavaa. Ihmiset toimivat välikäsinä johdatukselle ja toimivat elämässäsi tienviittoina. On sinun vastuullasi määrittää, mitä tavoittelet nostaaksesi olosi positiivisempaan suuntaan, ja ottaa askeleet sen toteutumiseksi. 

Eroon katkeruudesta ja surusta 

Kokemasi ajatukset ja tunteet vaikuttavat suoraan aivotoimintaan ja esimerkiksi sydämeen. Kerroin edellisessä julkaisussani siitä, kuinka pitkittynyt stressitila rappeuttaa kehoa. Se vaikuttaa tottakai myös psyykeeseen. Tunteisiin vaikuttaa paljon se, kuinka selität itsellesi elämässäsi tapahtuneet ja meneillään olevat asiat. 

Mieti esimerkiksi sellaista tilannetta, että olet katkera jollekin tietylle ihmiselle jostakin menneisyyden tapahtumasta. Näihin syytöksiin jää erittäin helposti jumiin. Tämä synnyttää suuttumusta ja avuttomuutta – kun syytät toista omasta olostasi, ilmaiset itsellesi että et pärjää. Sinä itse et ole ajatustesi johdossa, vaan olet päättänyt, että jonkun muun olisi pitänyt huolehtia sinusta tuolloin ja nyt. Tämän pelon ollessa kauan vallassa, katkeruuden kohteena olevaa ihmistä tai asiaa on vaikea nähdä erilaisessa valossa. Aina kun ajattelet tuota tahoa, tunteesi kääntyvät negatiivisiksi. Tämä liittyy vahvasti kehon rappeutumistilaan ja hormonitoimintaan. 

Myös pitkittynyt suru aiheuttaa paljon huolta. Surun tunne tulee kokea ja hyväksyä, sillä muutoin tuon tunteen välttelystä saattaa tulla suurempi ongelma kuin itse alkuperäisestä syystä. Kun ajatukset vellovat negatiivisessa päivästä toiseen, sivuutetaan usein elämässä tapahtuvat mukavat asiat ja olo voi johtaa masennukseen. Sekä surun että katkeruuden yli pääsemisessä avainasemassa on anteeksianto. Anteeksiantaminen itselle ja muille mahdollistaa sen, että paranemisen prosessi voi käynnistyä. Esteitä vihan ja muiden negatiivisten tunteiden irti päästämiselle ei ole, ainakaan missään muualla kuin oman pään sisällä. Täydellisen anteeksiannon saavuttamisesta kirjoitan myöhemmin lisää blogissani. Se on valtavan merkityksellinen ja liian vähän käsitelty aihe. 

Jos et huomioi negatiivisia tunteitasi täydellä voimalla, suo itsellesi lupaa tuntea noita tunteita ja päästä lopulta niistä irti, teet vain hallaa itsellesi. Kierrät tällöin kehää. Ikävillä tunteilla on aina tehtävänsä eikä onnellista olotilaa kannata miettiä ultimaattisena tavoitteena. Oleellista on nauttia matkasta, ottaa optimistisuus elämäntavaksi ja juhlia pieniäkin saavutuksia. 

Muista, että jokaisen elämä on täynnä karikkoja, mutta myös jokaisen elämäntarinan voi kertoa sankarin tai uhrin näkökulmasta. Kun kohtaat ongelmia, ota ne vastaan ilolla! Aito kasvu tapahtuu aina rikkoutumisen kautta, eli silloin kun olo on ikävimmillään. Vanhojen oppien, tapojen ja tunteiden tulee väistyä, jotta jotain uutta mahtavaa pääsee tilalle. Tämä tapahtuu silloin, kun lopetat toistamasta vanhaa huonoksi havaittua kaavaa. Eli silloin, kun lakkaat pelkäämästä. 

Kiitollisuuden voima

Jokaisella meistä on negatiivisia ajatuksia. Kaikista rikkovimpia ovat haukkuvat mielikuvat itseämme kohtaan. Siis ne ajatukset, joissa pohdimme olevamme arvottomia, osaamattomia ja huonoja ihmisiä. Ehdottoman tärkeää on muistaa, että ikävät mietteet eivät useinkaan ole totta! Usein läheisesi eivät näe sinua lainkaan samoin kuin sinä näet itsesi, eikä tällaisilla ajatuksilla ole siis totuuspohjaa. Ajatukset kannattaakin mieltää siis pelkäksi aivotoiminnaksi eli energiaksi, ja antaa niiden virrata pois yhtä nopeasti kuin saapuivatkin. Tässä voi auttaa erilaiset rauhoittumis- ja hengitysharjoitukset, joissa keskitytään vain ja ainoastaan nykyhetkeen. Siis siihen, mitä tunnet ja koet nyt. Menneisyyshän koostuu pitkälti muistoista ja tulevaisuus oletuksista, joten ainoa millä on merkitystä on juurikin tämä hetki tässä. 

Yksikertainen harjoitus voisi olla sellainen, että menet ulos, istahdat luontoon, suljet silmäsi, hengität syvään ja keskityt jokaiseen uloshengitykseen. Voit kuvitella ajatuksesi kuin pilviksi taivaalla, ne lipuvat ohi mutta et ota niistä kiinni. Niistä ei ole mitään tarvetta ottaa kiinni. Vietät tässä tilassa aikaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu ja olet vain hetkessä. Tämä rauhoittaa ja tekee hyvää psyykelle ja elimistölle. Erilaiset mielikuvaharjoitukset, kuten juuri oman ajatusvirran visualisointi pilvitaivaaksi, voivat auttaa sinua käsittelemään ajatuksia sellaisia kuin ne oikeasti ovat – höttöisinä, liikkuvina, joskus myrskyävinä ja synkkinä, mutta aina ohi menevinä ja sielustasi erillisinä. 

Tiesittekö, että vedessä esiintyy erinäköisiä kiteitä, jos sille ennen sen jäätymistä on puhuttu kauniisti tai vaihtoehtoisesti ikävästi? Kyse on energiasta ja sen vaikutuksesta. Ajatuksemme, sanamme, tunteemme, ovat energiaa ja vaikuttavat itseemme, elimistöömme ja kaikkeen ympärillä olevaan. Mehän koostumme myös suurelta osin vedestä, kuten moni muu orgaaninen asia, ja juuri veden osalta asia on pystytty tieteellisestikin todistamaan. Tämä on yksi syy, miksi itse lausun aina rukouksen ennen ruokailun aloittamista. Kiitän ruuasta, olen kunnioittava sitä kohtaan. Samoin teen ruokaa valmistaessani, kasveja hoitaessani, marjoja poimiessani ja laskiessani vettä lasiini. Yksinkertainen ”kiitos” lähettää ympärilleni positiivista energiaa, joka lopulta kulkeutuu minulle takaisin nostaen omaa värähtelyäni. Pitkällä olet silloin, kun osaat aidosti kiittää myös itseäsi! 

Tutkimusten ja omien kokemuksieni mukaan kiitollisimmat ihmiset ovat kaikkien onnellisimpia. Kun tunnet kiitollisuutta, sisälläsi ryöppyää korkeavärähteistä energiaa. Tunnet rakkautta itseäsi, lähimmäisiäsi ja elämää kohtaan. Voit tehdä kiitollisuusharjoituksista rutiinin, eikä aikaakaan, kun huomaamattasi kiinnität huomiota enemmän positiivisiin kuin negatiivisiin asioihin. Kun kirjoitat muutaman viikon ajan joka päivä ylös kolme asiaa josta olet kiitollinen, aivosi rekisteröivät näitä mahdollisia mukavia juttuja päivän kuluessa. Energiasi nousee. 

Kiinnitä huomiota

Kun suhtaudut positiiviseen kokemukseen talletettavana pääomana, jonka sijoitat muistojesi pankkiin, ja negatiiviseen kokemukseen ajatuksella, että tämä on vain hetkellinen olotila, onnellisuutesi kasvaa. Usein pessimistiset ihmiset sijoittavat nämä ajatukset juuri toisin päin, eli positiiviset kokemukset nähdään kertaluontoisina ja ikävät talletetaan sisimpään, sinne realismin pankkitilille. Asian ei tarvitse olla niin. Kaikki on sinusta kiinni. Musiikkiyhtye Stellan kaunis kappale ”Aamun kuiskaus” kertoo juuri tästä asiasta, edesmenneen laulajan Marja Tahvanaisen sanoin:

”Toiset päivät ovat parempia kuin toiset
Kyllä sen ymmärrät
Ja kovin paljon on myös itsestäsi kiinni
Miten tämänkin kuvan värität

Kun mietit elämääsi taaksepäin, olet varmasti kokenut sekä positiivisia että negatiivisia asioita. Näin on meistä jokainen. Ja onko kumpienkaan äärikokemusten tulo loppunut missään vaiheessa? Ei ole. Saattaa olla, että et ole kiinnittänyt huomiota osaan tapahtuneista asioista, mutta se ei tarkoita etteikö niitä olisi tapahtunut. On huomattu, että ajatuksen tulee viipyä aivoissa tietyn aikaa, jotta se rekisteröityy kokemukseksi. Voit siis kulkea kauniissa luonnossa huomioimatta lainkaan lintujen upeita sointuja, värikkäitä kukkia tai muurahaisten ahkeraa touhua. Voit aina muuttaa suhtautumistasi maailmaan ja kääntää katseesi lukemattomiin mahdollisuuksiin, joita elämäsi tarjoaa. Hidasta ja rakasta sitä mitä ympärilläsi on. Mitä harjoitat ja huomioit päivän aikana, niin onnellinen olet.

Elämämme edetessä tulee vastaan kaikenlaista ja kaikki on kiinni ennalta määrätystä suunnitelmasta. Oloasi ja karikkoisten hetkien yli pääsemisessä voi helpottaa muistutus siitä, että jokaisella pienelläkin asialla on tarkoituksensa. Siis yliluonnollinen sellainen! Kyse on siitä, kiinnitätkö näihin asioihin huomiota. Ne voivat olla pieniä tuntemuksia ja soljua huomaamatta ohi arjessa, mutta silloin tällöin voimme saada lahjana oivalluksen hetken. 

Vierailin esimerkiksi taannoin läheisen ystäväni luona, joka oli juuri jokin aikaa sitten päättänyt itseään lannistavan parisuhteen. Keskustelimme tunteja siitä, kuinka hän ikävien tunteiden kautta lopulta löysi sen, mitä elämältään ja kumppaniltaan haluaa. Päätetty parisuhde ei tuonut täyttymystä sen osalta, että ystäväni olisi tuntenut itsensä rakastetuksi ja hyväksytyksi myös henkisiltä osa-alueiltaan. Hän esitteli minulle vierailuni aikana myös mattoja, jotka mumminsa oli kutonut hänen osoittamistaan matonkuteista. Ystäväni oli valinnut mattojen väreiksi vihreän, turkoosin ja indigon sinisen, tietämättä mitään värien merkityksestä. Kerroin hänelle, kuinka kyse on juurikin tunnekeskuksistamme eli chakroista. Sydänchakran väri on vihreä, se auttaa meitä toimimaan rakkaudelliselta näkökannalta. Kurkkuchakran väri on turkoosi, se auttaa meitä puhumaan omaa totuuttamme. Kolmannen silmän väri taas on indigon sininen, joka johdattaa meitä kohti henkisiä kykyjämme. 

Nämä olivat kaikki juuri niitä asioita, joiden kanssa ystäväni on paininut kuukausia ja yrittänyt löytää omaa polkuaan. Sellaista tietä, jossa hänellä itsellä olisi hyvä olla. Hän oli intuitiivisesti valinnut kotinsa sisustukseen värejä, jotka tukevat niitä tunnepuolen osa-alueita, joita hänen tuli juuri tässä vaiheessa matkaansa kehittää ja vahvistaa. Ja näin toimii Luojamme johdatus, saamme elämäämme sen, mikä on kasvumme kannalta parasta. Vinkit mattojenkin väritykseen ovat voineet tulla suojelusenkeliltä. Vastaanotamme yliluonnollista apua jatkuvasti vaikka emme sitä itse tiedostaisi. Jos sinulla on esimerkiksi kova tarve käyttää jotakin väriä, tai itselläsi on selkeä inhokkisävy, tämäkin pieni ja yksinkertainen asia voi osoittaa sinulle kasvun kohtia. 

Kiinnitä vain huomiota ja elämäsi täyttyy ihmeistä. Ne eivät milloinkaan ole meitä jättäneet. Lohtua, tukea ja patistusta oikeaan suuntaan saamme kaiken aikaa toisesta ulottuvuudesta, lisää siellä vaikuttavista hyvistä voimista ensi kerralla. Nyt kesän tultua olen ottanut itselleni aikaa luonnon helmassa oleiluun, kuunnellut ja toiminut sen mukaan, mikä olisi minulle hyväksi. Tepastelen paljain jaloin kesäkukkien keskellä, hoidan puutarhaa ja voimaannun. Kirjoitan toki myös näitä tekstejäni, mutta tahti on keväästä selkeästi hidastunut. 

Toivotan kaikille lukijoilleni upeaa juhannusviikkoa. Muistakaa aina – olette arvokkaita ja upeita luomuksia! Päästäkää tekin tänä kesänä irti odotuksista itseänne kohtaan ja katsokaa mitä tapahtuu. Suunnatkaa energianne sinne, mihin tunnette aitoa vetoa. Joka hetki, joka sekunti, on uuden päätöksen mahdollisuus. Tuijotatko sitä mitä sinulla ei ole, vai näetkö kaiken kauneuden sisälläsi ja ympärilläsi? On valinnan aika.